Σε άθλια κατάσταση το γήπεδο του Εθνικού Σταδίου Κέρκυρας! - CorfuCorner.gr
30/07/2019

Σε άθλια κατάσταση το γήπεδο του Εθνικού Σταδίου Κέρκυρας!

Αναφορικά με την τραγική κατάσταση που βρίσκεται το ποδοσφαιρικό γήπεδο του Εθνικού Σταδίου Κέρκυρας, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ» το ακόλουθο άρθρο, σχετικά με τις εργασίες που πρέπει να γίνουν σ αυτόν:

«Το τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως χρονικό σημείο έναρξης των πρωταθλημάτων (με επιφυλάξεις για αλλαγές ημερομηνιών, εάν τα πράγματα πάνε στραβά με τα τηλεοπτικά) τόσο από την Super League 2, που αγωνίζεται η ΑΟΚ ΠΑΕ Κέρκυρα, όσο και από την Football League, στην οποία παίρνει μέρος ο Κρόνος Αργυράδων.


Οι δύο κερκυραϊκές ΠΑΕ πιθανότατα να επιλέξουν ως έδρα το γήπεδο του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Κέρκυρας. Ωστόσο η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου, μόνο γήπεδο δεν θυμίζει και πιθανές παρεμβάσεις για την βελτίωση του είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν μέχρις ότου η ΓΓΑ ξεκαθαρίσει με τους προϋπολογισμούς των αθλητικών κέντρων ευθύνης της και τις διοικήσεις διαχείρισης τους.


Τι φροντίδα χρειάζεται ο χλοοτάπητας
Ανατρέξαμε σε ειδικούς και συγκεντρώσαμε πληροφορίες για την φροντίδα των ποδοσφαιρικών γηπέδων με χλοοτάπητα που έχουν τις στοιχειώδες υποδομές, όπως στραγγιστικό σύστημα και σύστημα αυτόματου ποτίσματος. Τις παραθέτουμε συνοπτικά:
1) Εργασίες λίπανσης
Οι εργασίες λίπανσης θα γίνονται μία φορά τον μήνα με ειδικό λιπασματοδιανομέα γηπέδων (συμπληρωματικά μπορούν να χρησιμοποιείται και υδρολίπανση εάν υπάρχει σύστημα υδρολίπανσης στο αυτόματο αρδευτικό των γηπέδων.
2) Αερισμός
Α) Ο βαθύς αερισμός γίνεται αραιότερα 5-6 φορές τον χρόνο και υποχρεωτικά πριν τα πρώτα κρύα (Οκτώβριος - Νοέμβριο) , πριν τις πρώτες ζέστες (Μάρτιο), πριν τις μεγάλες
Β) Για τον επιφανειακό αερισμό detach
Εφαρμόζεται συχνά περίπου 7-10 φορές τον χρόνο. Εφαρμόζεται όταν δούμε ότι στην επιφάνεια του χώματος υπάρχει στρώμα λευκού σαπισμένου χόρτου tach. Εφαρμόζεται επίσης όταν υποπτευόμαστε μυκητίαση.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πριν από τους αερισμούς να προηγείται κούρεμα. Και μετά τον αερισμό να συλλέγεται το νεκρό χόρτο thach και οι ρίζες ή με σκούπα ή με πέρασμα του τρακτεριού με τα μαχαίρια σε λειτουργία ώστε να αναρροφούνται τα υπολείμματα.


3) Άρδευση και Κούρεμα
Η άρδευση εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και από τον τύπο του εδάφους.
Για τα Ελληνικά δεδομένα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μία μέση εκτίμηση είναι 3,5 - 5 ώρες άρδευση για όλο το γήπεδο κάθε μέρα ή τις διπλάσιες ώρες κάθε 2η μέρα. Εφόσον αρδεύεται με ένα αυτόματο σύστημα άρδευσης το οποίο συνήθως έχει παροχή από 20-28m3/h.
Για το κούρεμα:
Θα πρέπει να έχει σταματήσει η άρδευση τουλάχιστον 24ώρες πριν και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα συχνά κουρέματα βοηθούν την καλύτερη ανάπτυξη του χόρτου.
Εφόσον το γήπεδο χρησιμοποιείται συχνά (αγωνιστική περίοδος) θα πρέπει να εφαρμόζουμε τουλάχιστον τέσσερα κουρέματα τον μήνα.


Κυλίνδρισμα:
Γίνεται μόνο όταν είναι απαραίτητο. Όπως π.χ. μετά από τον αγώνα ο οποίος έγινε με λασπωμένο γήπεδο και η επιφάνεια του γηπέδου έγινε ανώμαλη. Εάν διαπιστώσουμε ανωμαλίες μετά τον βαθύ αερισμό επίσης μπορούμε να κάνουμε κυλίνδρισμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αλλεπάλληλα κυλινδρίσματα συμπιέζουν το έδαφος.


ΩΡΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ
Η μέγιστη χρήση ενός καλώς συντηρούμενου γηπέδου είναι ένας αγώνας ανά 15μερο και 1 εβδομαδιαία προπόνηση χωρίς να χρησιμοποιείται ο χώρος μπροστά στις εστίες (καλό είναι να χρησιμοποιούνται κινητές εστίες προπόνησης). Κατά την δε προπόνηση οι ποδοσφαιριστές δεν πρέπει να χρησιμοποιούν παπούτσια με τάπες αλλά παπούτσια με λεία επιφάνεια.

 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ ΓΗΠΕΔΩΝ
Το χλοοκοπτικό τρακτέρ του οποίου τα χαρακτηριστικά πρέπει να είναι επαγγελματικά (είναι μεγάλο λάθος η προμήθεια ερασιτεχνικών χλοοκοπτικών τρακτέρ).
Αεριστήρες για βαθύ αερισμό.
Αεριστήρας για επιφανειακό αερισμό με περιστρεφόμενα μαχαίρια (dethacher).
Γραμμοχαράκτης για διαγράμμιση .
Λιπασματοδιανομέας ελκόμενος, ψεκαστικό ελκόμενο, κύλινδρος και αμμοδιανομέας ελκόμενος απαραίτητος σε γήπεδα που δεν έχουν υπέδαφος με αμμώδη σύνθεση ή σε γήπεδα που έχουν μεγάλη χρήση κατά τον χειμώνα.

 

Πηγή: «Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ»

 

 
Corfu Corner Radio

Σάββατο
24
Ιούλιος
2021
Σήμερα γιορτάζουν: Αθηναγόρας, Χριστίνα, Χριστιάνα, Κριστιάνα, Χρίστα, Κρίστα, Χρίστη, Κρίστη

Αθλητικές εφημερίδες

Πολιτικές εφημερίδες

+29
°
C
+29°
+18°
Κέρκυρα
Παρασκευή, 21
Πέμπτη
+29° +18°
Σάββατο
+21° +12°
Κυριακή
+25° +14°
Δευτέρα
+28° +17°
Τρίτη
+25° +17°
Τετάρτη
+29° +17°
Πρόγνωση για 7 μέρες
powered by 2pWeb