09/10/2018

Σε κακό χάλι η κερκυραϊκή διαιτησία!

Η διαιτησία είναι ένα αναπόσπαστο και πολύ σημαντικό κομμάτι του ποδοσφαίρου. Στην Κέρκυρα, όμως, ο συγκεκριμένος χώρος είναι τρομερά υποβαθμισμένος!


Κατ' αρχήν, η εκπροσώπηση της ΕΠΣΚ στις Εθνικές Κατηγορίες, είναι πάρα-πάρα πολύ μικρή. Και χρόνο με τον χρόνο, η κατάσταση επιδεινώνεται! Πριν από 9 χρόνια, υπήρχαν 15 με 17 αξιολογημένοι ρέφερι σ' όλες τις Κατηγορίες. Πριν από δύο χρόνια, οι αξιολογημένοι της Ένωσης ήταν 11. Σήμερα, ωστόσο, είναι μόλις τρεις (ο Χάρης Σκορδίλης στην Football League και οι Κώστας Γιούργας, Μάκης Μιχαλάς στην Γ' Εθνική). Δεν είναι κατάντια;


Γενικά, όμως, το δυναμικό της κερκυραϊκής διαιτησίας ολοένα και αποδυναμώνεται, ολοένα και συρρικνώνεται! Π.χ. τους τελευταίους μήνες πολλοί ρέφερι πήραν την απόφαση είτε να αποσυρθούν από την ενεργό δράση, είτε να απέχουν, είτε να φύγουν από το νησί για διάφορους λόγους. Αναφερόμαστε σε περιπτώσεις, όπως αυτές των Νίκου Πουλημά, Κώστα Τόμπρου, Σπύρου Κολυτά, Γιώργου Ξηρομερίτη, Χάρη Μαργαρίτη, Λάκη Αρμενιάκου, Νίκου Μυρισκλάβου και Ηλία Καρρά. Δεν είναι και λίγοι... Τα τελευταία χρόνια, «κούνησαν μαντήλι» ακόμη περισσότεροι. Για το λόγο αυτό, εδώ και καιρό η Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣ Κέρκυρας έχει δώσει σφυρίχτρα σε ρέφερι, που κάποτε ήταν επόπτες, όπως π.χ. στους Τάσο Γραικό, Θωμά Βλάσση, Βασίλη Δράμπαλο και Βασίλη Μπεκάρη. Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των διαιτητών της Ένωσης είναι είτε άπειροι, είτε ακατάλληλοι κι επικίνδυνοι!


Αλλά η Κέρκυρα έχει και τεράστια έλλειψη παρατηρητών διαιτησίας. Ουσιαστικά, το ρόλο αυτό έχουν μόνον τα τρια μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας, δηλαδή οι Νίκος Πουλημάς, Νίκος Κούλιας και Γιάννης Μέριανος, καθώς και ο Σπύρος Σουρβίνος. Φυσικά, μόλις τέσσερα άτομα δεν επαρκούν για να ελέγξουν και να «τσεκάρουν» τις διαιτησίες των 20 αγώνων του κάθε σαββατοκύριακου. Αποκλειστική ευθύνη και υπαιτιότητα γι' αυτό το πρόβλημα, φέρει η Διοίκηση Ποζίδη, που -παρά τις ανάγκες που έχουν προκύψει- αρνείται πεισματικά κι εγωιστικά να συνεργαστεί με τον Σύνδεσμο Διαιτητών Ποδοσφαίρου Κέρκυρας (ναι, υπάρχει κι αυτός!), ο οποίος έχει τη δυνατότητα να διαθέσει παρατηρητές.


Και μιας και αναφερθήκαμε στον ΣΔΠΚ, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ΕΠΣ Κέρκυρας παρακρατεί τα ποσοστά των ρέφερι, τα οποία κανονικά θα ‘πρεπε να δίνονται στον Σύνδεσμο, όπως δηλαδή γίνεται σε πάρα πολλές άλλες περιοχές της χώρας.


Από ‘κει και πέρα, διαιτητικά επιμορφωτικά σεμινάρια... γιοκ! Προφανώς, η ΕΠΣΚ θεωρεί πως οι ρέφερι του νησιού είναι... παρα-μορφωμένοι και άρα δεν χρειάζονται εκπαίδευση!


Μέσα σ' όλα αυτά, να επισημάνουμε και τα εξής: Πρώτον, παρότι η ΕΠΟ ανακοινώνει τις διαιτησίες των αγώνων όλων των Εθνικών Πρωταθλημάτων, εντούτοις η ΕΠΣ Κέρκυρας, για δεύτερη χρονιά, δεν γνωστοποιεί τις διαιτητικές τριάδες των τοπικών ματς. Πρόκειται για μία απόφαση της Διοίκησης Ποζίδη, που προκαλεί πολλά ερωτηματικά! Και δεύτερον, η Ένωση δεν ανακοινώνει αν οι ρέφερι που υποπίπτουν σε σοβαρά λάθη τιμωρούνται και για πόσο χρονικό διάστημα. Αντιθέτως, οι ποινές των ποδοσφαιριστών, των προπονητών, των παραγόντων και των σωματείων, γνωστοποιούνται... κανονικά και με τον νόμο! Αυτό είναι απολύτως άδικο!


Δυστυχώς, σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα, η κερκυραϊκή διαιτησία έχει το... μαύρο της το χάλι! Και το ψάρι, βρωμάει από το κεφάλι...

 

 

 

 

 Corfu Corner Radio

Τετάρτη
19
Ιούνιος
2019
Σήμερα γιορτάζουν:

Αθλητικές εφημερίδες

Πολιτικές εφημερίδες

Καιρός και πρόγνωση για κάθε περιοχή
Συνεργαζόμενα sites
powered by 2pWeb