N. Πουλημάς: «Η ανεξαρτητοποίηση της διαιτησίας, είναι δικαίωση»! - CorfuCorner.gr
17/01/2021

N. Πουλημάς: «Η ανεξαρτητοποίηση της διαιτησίας, είναι δικαίωση»!

Όταν ο Νίκος Πουλημάς περνούσε τις πύλες του ΤΕΦΑΑ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το μόνο που δεν σκέφτονταν ήταν να γίνει διαιτητής ποδοσφαίρου. Ο ίδιος εξάλλου ήταν αθλητής στίβου, με πανελλήνια μετάλλια και διακρίσεις, ενώ το όνειρό του ήταν να ασχοληθεί με τον κλασικό αθλητισμό, αντικείμενο το οποίο και σπούδασε. Όμως... ποτέ μη λες ποτέ, γιατί κανείς δεν γνωρίζει της μοίρας τα γραφόμενα!


Στην περίπτωση του Πουλημά, ο φίλος του, Τάσος Κάκος, ήταν εκείνος που τον έπεισε να ασχοληθεί με τη διαιτησία. Έτσι, το 2006 αποφάσισε να γραφτεί στη Σχολή Διαιτησίας στην Θεσσαλονίκη και από το 2008 ξεκίνησε η καριέρα του από την Δ΄Εθνική, για να φτάσει μετά από μία οκταετία στο... Σουπερλιγκάτο επίπεδο. Και όταν κατάλαβε ότι η ΕΠΟ αδικαιολογήτως τον καρατόμησε, εκείνος δεν έσκυψε το κεφάλι και πήρε την απόφαση να «κρεμάσει» τη σφυρίχτρα του. Σήμερα είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣ Κέρκυρας, δηλαδή αρχιδιαιτητής.


Η εφημερίδα «Η Κέρκυρα Σήμερα», λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία και τη διαδρομή του, του ζήτησε να διατυπώσει τις απόψεις του για την κερκυραϊκή διαιτησία, αλλά και γενικότερα για το τοπικό ποδόσφαιρο. Γιατι να γίνει κανείς διαιτητής στην Ελλάδα; Ένας ρέφερι στην Ελλάδα, εκτός από το προφανές, το γεγονός δηλαδή πως ζει από απόσταση αναπνοής αμέτρητους αγώνες ποδοσφαίρου, έχει να αντιμετωπίσει και όλη την παράνοια που συνοδεύει τον εγχώριο αθλητισμό, με τα επεισόδια, τα απαξιωτικά πρωτοσέλιδα, την καχυποψία και την υπέρ-ανάλυση να βασιλεύουν.


Για ποιο λόγο λοιπόν να θέλει να γίνει διαιτητής; Ο Νίκος Πουλημάς έδωσε τη δική του απάντηση: «Ο καθένας επιλέγει να γίνει διαιτητής για διαφορετικούς λόγους. Άλλος γιατί του αρέσει το ποδόσφαιρο, αλλά δεν πέτυχε ως ποδοσφαιριστής, άλλος γιατί τον έπεισε κάποιος συγγενής ή φίλος. Εγώ, για παράδειγμα, δεν είχα κατά νου να γίνω διαιτητής ποδοσφαίρου και δεν θα γινόμουν ποτέ, εάν δεν υπήρχε ο Τάσος Κάκος. Με τον εξαιρετικό συντοπίτη μας διαιτητή, διατηρούσα φιλία. Όταν λοιπόν φοιτούσα στο ΤΕΦΑΑ του Αριστοτέλειου, στην Θεσσαλονίκη και έρχονταν ο Τάσος να διαιτητεύσει αγώνες, προσπαθούσε να με πείσει να γραφτώ σε σχολή διαιτησίας. Μία, δύο, με την τρίτη, το 2006 κι ενώ βρισκόμουν στο τρίτο έτος σπουδών, με έπεισε και γράφτηκα σε σχολή της Θεσσαλονίκης. Μου άρεσε να είμαι ο "Άρχοντας" του παιχνιδιού και έτσι έγινα διαιτητής. Εάν κάποιος δεν έχει το ...μικρόβιο δεν πρόκειται να αντέξει. Και εάν γίνεις διαιτητής για οικονομικούς λόγους, σας το υπογράφω, θα έχεις σύντομη ημερομηνία λήξης».


Ο 39χρονος βετεράνος ρέφερι, περιγράφει τα προσόντα, που κανονικά πρέπει να έχει ένας διαιτητής: «Πρέπει να είναι άριστος γνώστης των κανονισμών του αθλήματος που διευθύνει, να εμπνέει εμπιστοσύνη στους παίκτες, να διαθέτει ευθυκρισία, δυναμισμό, υπομονή και αποφασιστικότητα κατά την εκτέλεση του έργου του. Πρόκειται για μια δραστηριότητα, που απαιτεί άριστη φυσική κατάσταση, καλή υγεία και όραση, σωματική και ψυχική αντοχή, μεγάλη αυτοσυγκέντρωση και παρατηρητικότητα. Η επαγγελματική ευσυνειδησία, η εντιμότητα, η αμεροληψία και η προσήλωση στο καθήκον, βοηθούν στην ομαλή διεξαγωγή του αθλήματος. Τέλος, η γνώση ξένων γλωσσών είναι απαραίτητη για την επαγγελματική εξέλιξη και την κατάταξή του στους διεθνείς Διαιτητές».


Η καριέρα του Νίκου Πουλημά ξεκίνησε το 2008 από την Δ΄ Εθνική και μετά από οκτώ χρόνια έφτασε να διευθύνει αγώνες στην Super League. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι βγήκε πρώτος στα αγωνιστικά τεστ διαιτησίας το 2017 και το 2018, εν τούτοις τον Ιούλιο του 2018 η ΚΕΔ/ΕΠΟ τον έβγαλε από τους πίνακες αξιολόγησης της «μεγάλης» Κατηγορίας. Όπως δηλώνει: «Κατάλαβα ότι ο κύκλος μου στη διαιτησία έκλεισε, γι αυτό αποφάσισα να... κρεμάσω τη σφυρίχτρα μου.Τόσο κατά τη διάρκεια της καριέρας μου στα υψηλά επίπεδα της Football League και της Super League, όσο και σήμερα, που είμαι πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣ Κέρκυρας, δεν έχω δεχτεί πιέσεις και υποδείξεις για να ευνοήσω κάποια ομάδα σε αγώνες».

 


Ο Πουλημάς δηλώνει ικανοποιημένος από το επίπεδο της κερκυραϊκής διαιτησίας, λέγοντας ότι :«Είναι γνωστό, ότι από τη Super League μέχρι και τις τοπικές κατηγορίες, παράπονα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Πάντως, στην Κέρκυρα, τα τελευταία χρόνια αυτά έχουν περιοριστεί. Σήμερα, έχουμε διαθέσιμους 45 διαιτητές και βοηθούς και μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των τοπικών αγώνων. Ωστόσο, οι περισσότεροι εξ αυτών είναι βοηθοί διαιτητών κι εμείς χρειαζόμαστε περισσότερους διαιτητές. Φέτος , θα είχαμε ...καρπούς, αλλά ας όψεται η πανδημία. Για πρώτη φορά και τα τρία μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣΚ, προέρχονται από την διαιτησία».


Ο πρώην ρέφερι αναφέρθηκε στην εξαιρετική δουλειά που κάνει ο Νίκος Κούλιας, ως υπεύθυνος εκπαίδευσης των διαιτητών, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Κάνει πολύ καλή δουλειά στα σεμινάρια και είναι από τους κορυφαίους στην Ελλάδα, στον τρόπο μεταδοτικότητας Επίσης, ο Γιάννης Μέριανος με την εμπειρία του προσφέρει μεγάλη βοήθεια. Αυτό που ξεκινήσαμε εδώ και δύο χρόνια, με την εκπαίδευση νέων παιδιών, θα απέδιδε αποτελέσματα φέτος, αφού θα είχαμε στη διάθεση των τοπικών αγώνων ακόμα 18-19 διαιτητές και βοηθούς. Αλλά, εξαιτίας της πανδημίας, δεν το καταφέραμε».

 

 

Η άποψη του Νίκου Πουλημά για το τμήμα της ολιστικής μελέτης για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που αφορά «το αυτοδιοίκητο» της διαιτησίας είναι θετική: «Για εμάς τους διαιτητές, η ανεξαρτητοποίηση της διαιτησίας, είναι δικαίωση».

 

 

Σε ό, τι αφορά την σχέση της ΕΠΣΚ, αλλά και του ίδιου, ως προέδρου της Επιτροπής Διαιτησίας, με τον Σύνδεσμο Διαιτητών Ποδοσφαίρου Κέρκυρας είπε: «Πρώτα να ξεκαθαρίσω ότι ως διαιτητής ήμουν μέλος του Συνδέσμου. Ύστερα να πω ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών ήταν ψυχρές. Τελευταία, έγιναν προσπάθειες, προκειμένου να αναθερμανθούν, ωστόσο αυτό μέχρι τώρα δεν επιτεύχθηκε. Κατά τη γνώμη μου, θα χαρακτήριζα τους λόγους της ασυμφωνίας, περισσότερο δογματικούς, παρά ουσιαστικούς. Γι αυτό θεωρώ, ότι θα είναι προς όφελος της κερκυραϊκής διαιτησίας και του ποδοσφαίρου να επικρατήσει η λογική».

 

 

Επίσης, από τον Πουλημά ζητήθηκε η γνώμη του για το κερκυραϊκό ποδόσφαιρο και απάντησε: «Για να έχουμε καλό ποδόσφαιρο, πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των "εισαγομένων" παικτών και να αξιολογηθούν τα ταλέντα που υπάρχουν. Να δώσουμε ευκαιρία στα νέα παιδιά που έχουν ικανότητες να εξελιχθούν. Όμως, πρέπει να έχουμε υπομονή. Σε ότι αφορά τη νέα γενιά, ισχύει και για την διαιτησία. Να τους δώσουμε ευκαιρίες. Θα κάνουν και λάθη, ωστόσο κάποια στιγμή θα ωριμάσουν».

 


Ολοκληρώνοντας την συνέντευξη στην εφημερίδα, ευχήθηκε :«Στα νέα παιδιά, που θα ασχοληθούν με τη διαιτησία, πρώτα-πρώτα να την αγαπήσουν και στη συνέχεια, με την προσπάθεια, θα έρθει οπωσδήποτε και η εξέλιξη».

 


Ο Νίκος Πουλημάς γεννήθηκε το 1981 στην Κέρκυρα. Απόφοιτος των ΤΕΦΑ,Α στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με ειδικότητα στον κλασικό αθλητισμό. Υπήρξε αθλητής στίβου 1500μ 3000μ 10000μ, έχοντας κατακτήσει ένα ασημένιο Πανελλήνιο μετάλλιο και τρία χάλκινα στις κατηγορίες παίδων, εφήβων, νέων και στο μαθητικό, ενώ υπήρξε και μέλος της Εθνικής ομάδας ανωμάλου δρόμου


Αποφοίτησε από τη σχολή διαιτησίας Θεσσαλονίκης και έχει διατελέσει διαιτητής σε όλες τις Εθνικές Κατηγορίες. Μετά την αποχώρηση του από την διαιτησία, το 2018 η ΕΠΟ τον αξιολόγησε ως παρατηρητή διαιτησίας σε Football League και Γ Εθνική. Από τον Αύγουστο του 2018 είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣ Κέρκυρας.

 

Πηγή: "Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ"

 

 

 

 

 

 

 

 Corfu Corner Radio

Πέμπτη
15
Απρίλιος
2021
Σήμερα γιορτάζουν: Λεωνίδης, Λεωνίδας, Λεωνιδία

Αθλητικές εφημερίδες

Πολιτικές εφημερίδες

Καιρός και πρόγνωση για κάθε περιοχή
powered by 2pWeb